WebArt&Co

Joomla! migreren

Je hebt een website in een bepaalde Joomla versie en jouw website blijkt ineens verouderd. Hoe kun je Joomla upgraden?

Waarom upgraden (migreren)?

Elke Joomla! serie wordt slechts een beperkt aantal jaren ondersteund. Ondertussen wordt door de Joomla! community steeds doorgewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwere serie. De oudere Joomla! versies worden op een gegeven moment niet meer ondersteund. Dat betekent dat er geen updates meer worden uitgebracht, ook niet op het gebied van veiligheid. De versie heeft de 'End of Life' status bereikt. Dat is riskant: het komt steeds vaker voor dat websites worden gehackt. Het is daarom dringend aan te raden om het systeem op dat moment te upgraden. 

Het verschil: updaten en upgraden

Vaak worden de termen upgrade en update door elkaar heen gebruikt. Een update wordt uitgevoerd binnen een versie. Bijvoorbeeld Joomla 2.5.15 naar 2.5.16. Dit betreft vaak een beveiligingsupdate of "bug fix" voor de huidige versie. De ontwikkelingen op internet gaan razend snel. Wat vandaag nieuw is, is morgen al weer verouderd. Dit geldt voor alle websitetechnieken. Maar ook browsers (Firefox, Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer, enz.) vernieuwen en gaan steeds anders om met de weergave van een website. Om aan te blijven sluiten bij de snelle veranderingen is het een must om nieuwe versies te blijven ontwikkelen. Joomla! is naast het ondersteunen van een huidige versie tegelijkertijd bezig een nieuwere versie te ontwikkelen. Een nieuwe versie (serie) betekent verbetering. Vaak zijn extra functionaliteiten toegevoegd en het systeem werkt nog sneller en gemakkelijker. Het overstappen naar een compleet nieuwe versie(serie) noemen we een upgrade of migratie. Je kunt het vergelijken met een upgrade van je computer naar een nieuw besturingssysteem, van bijvoorbeeld Windows Vista naar Windows 8. Omdat een migratie naar een nieuwe versie altijd een aanpassing van je template inhoudt geeft dit je de kans om tegelijkertijd veranderingen aan je site aan te brengen.

Inventarisatie

Bij elk migratie-verzoek maken we eerst een inventarisatie. Hoe is de website opgebouwd, welke modules en componenten zijn ingebouwd, wat voor template is gebruikt? Dit is per site verschillend. Voordat we een tarief noemen, willen we zelf (tijdelijk) toegang tot het systeem. Daarna zetten we de mogelijkheden en kosten op rij.

En dan?

Na de migratie is het zaak om je systeem up-to-date te houden. WebArt&Co werkt met Joomla! updatecontracten. Niet verplicht, maar wel aan te raden om geen onnodige risico's te lopen. 

Vraag meer informatie >>>

 
 
Je bent hier: Home Joomla! migreren