WebArt&Co

Joomla!

Vernieuwde release cyclus Joomla! versies

Het Joomla! team heeft een nieuwe ontwikkelstrategie aangekondigd. De bestaande life cycles (long-term support release (LTS) en short time releases (STS)) en de termijnen dat Joomla versies onderhouden worden, zijn hiermee vervallen. Hierdoor kunnen nieuwe ontwikkelingen beter worden gevolgd en kunnen voorgaande versies beter onderhouden worden.

Voor klanten  - en webbouwers - is het overzichtelijker en duidelijker waarvoor je kiest bij de bouw van een nieuwe website. Nieuwe versies worden vanaf nu doorgenummerd, de huidige versie is 3, volgende versie is 4. Binnen een versie worden onderhoudsreleases uitgebracht als subversie, dus bijvoorbeeld 3.1, 3.2, 3.3. enz. De laatst uitgekomen subversie van een serie zal altijd nog minimaal 2 jaar worden ondersteund. Wanneer een geheel nieuwe versie start bijvoorbeeld versie 4, wordt deze minimaal 4 jaar ondersteund. Een geheel nieuwe versie betekent een geheel nieuw, verbeterd systeem. Een subversie betekent kleine verbeteringen van  het systeem, veiligheidsupdates en onderhoudsverbeteringen. Deze kunnen met één druk op de knop worden uitgevoerd.  Een geheel nieuw systeem betekent een migratie. 

Wat betekent het voor de huidige versie Joomla 3?

Voor Joomla 3 is er inmiddels een roadmap die momenteel tot 3.11 gaat. Die versie is gepland voor december 2015. Vanaf dat moment gaat de twee jaar teller voor ondersteuning lopen. Kortom, naar verwachting wordt Joomla 3 tot minimaal december 2017 ondersteund

Meer info op joomla.org: development strategy en de bijbehorende FAQ (beide Engelstalig).

Joomla! migreren

Je hebt een website in een bepaalde Joomla versie en jouw website blijkt ineens verouderd. Hoe kun je Joomla upgraden?

Waarom upgraden (migreren)?

Elke Joomla! serie wordt slechts een beperkt aantal jaren ondersteund. Ondertussen wordt door de Joomla! community steeds doorgewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwere serie. De oudere Joomla! versies worden op een gegeven moment niet meer ondersteund. Dat betekent dat er geen updates meer worden uitgebracht, ook niet op het gebied van veiligheid. De versie heeft de 'End of Life' status bereikt. Dat is riskant: het komt steeds vaker voor dat websites worden gehackt. Het is daarom dringend aan te raden om het systeem op dat moment te upgraden. 

Het verschil: updaten en upgraden

Vaak worden de termen upgrade en update door elkaar heen gebruikt. Een update wordt uitgevoerd binnen een versie. Bijvoorbeeld Joomla 2.5.15 naar 2.5.16. Dit betreft vaak een beveiligingsupdate of "bug fix" voor de huidige versie. De ontwikkelingen op internet gaan razend snel. Wat vandaag nieuw is, is morgen al weer verouderd. Dit geldt voor alle websitetechnieken. Maar ook browsers (Firefox, Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer, enz.) vernieuwen en gaan steeds anders om met de weergave van een website. Om aan te blijven sluiten bij de snelle veranderingen is het een must om nieuwe versies te blijven ontwikkelen. Joomla! is naast het ondersteunen van een huidige versie tegelijkertijd bezig een nieuwere versie te ontwikkelen. Een nieuwe versie (serie) betekent verbetering. Vaak zijn extra functionaliteiten toegevoegd en het systeem werkt nog sneller en gemakkelijker. Het overstappen naar een compleet nieuwe versie(serie) noemen we een upgrade of migratie. Je kunt het vergelijken met een upgrade van je computer naar een nieuw besturingssysteem, van bijvoorbeeld Windows Vista naar Windows 8. Omdat een migratie naar een nieuwe versie altijd een aanpassing van je template inhoudt geeft dit je de kans om tegelijkertijd veranderingen aan je site aan te brengen.

Inventarisatie

Bij elk migratie-verzoek maken we eerst een inventarisatie. Hoe is de website opgebouwd, welke modules en componenten zijn ingebouwd, wat voor template is gebruikt? Dit is per site verschillend. Voordat we een tarief noemen, willen we zelf (tijdelijk) toegang tot het systeem. Daarna zetten we de mogelijkheden en kosten op rij.

En dan?

Na de migratie is het zaak om je systeem up-to-date te houden. WebArt&Co werkt met Joomla! updatecontracten. Niet verplicht, maar wel aan te raden om geen onnodige risico's te lopen. 

Vraag meer informatie >>>

Joomla! 2.5 - End of Life

Joomla 2.5 zal eind 2014 de "End of Life" status bereiken. Daarna zullen er geen nieuwe releases meer voor deze serie worden uitgebracht. Naar verwachting volgt Joomla 2.5.28 als laatste onderhoudsrelease over zes tot acht weken. Omdat er na 31 december 2014 geen veiligheidsreleases meer worden uitgebracht kunnen wij de veiligheid van uw website en uw gegevens na die datum niet meer waarborgen. Geadviseerd wordt om te migreren naar Joomla's laatste stabiele versie 3.0. Uw website zal dan minimaal tot 2018 worden ondersteund met veiligheidsupdates - zie vernieuwde release cyclus Joomla!

Hoe ingrijpend is migreren?

Het Joomla systeem kan inmiddels met één druk op de knop worden uitgevoerd. Echter voor alle uitbreidingen en modules die aan het core systeem zijn toegevoegd moet worden gekeken of de betreffende uitbreiding ook beschikbaar is in de nieuwe versie. De uitbreidingen worden handmatig geupdate maar als een uitbreiding niet beschikbaar is in de nieuwe versie kan een probleem onstaan waardoor een nieuwe uitbreiding moet worden gezocht. Ook de template (dit is: de vormgeving, het jasje van de website) zal altijd handmatig moeten worden aangepast aan de nieuwe versie. U kunt contact met ons opnemen voor de gevolgen voor uw specifieke situatie. Onze klanten ontvangen tijdig een aanbod dat op de eigen site is afgestemd.

Voordelen van migratie

De ontwikkelingen in de markt gaan snel. Met de komst van tablets en smartphones wordt het steeds belangrijker uw website ook op deze devices goed te tonen. Dit heeft ook gevolgen voor de bouw van websites. Waar eerder nog volstaan kon worden met het bouwen van een website in een vast formaat en eventueel hierbij een aparte site voor vertoning op mobiel wordt nu veelal gekozen voor een responsive website. Een responsive website kent geen vast formaat maar schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface. Wanneer u er toch al aan dacht om uw website responsive te laten maken dan zou de migratie een goed moment kunnen zijn om dit te doen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Eenvoudig een website beheren

Joomla! is een beheerssysteem voor de website, ofwel een Content Management Systeem (CMS). Hiermee kun je als gebruiker van de website zelf de inhoud van de site beheren. 

Lees meer: Eenvoudig een website beheren